I a tú, t'agradat aquest curs?

miércoles, 9 de junio de 2010

Recorregut per CMC!

M’agradaria començar aquest resum de l’any sincerant-me, ja que fins que no m’he posat a pensar sobre tot el que havíem fet aquest any, no m’he adonat de la quantitat de coses que hem fet i après.

La primera impressió que vaig tenir d’aquesta assignatura es que seria un pal, i que tindria que estudiar coses que no m’interessaven per res. Però el fet de fer les classes tan didàctiques i de no haver d’estar seguint el llibre va fer que prestés més atenció i me’n adonés de que realment era interessant el que explicava la Meritxell. Si que es veritat que hi ha hagut temes que m’han captivat més que altres, però això sempre passa.
Al començar el curs ens vam introduir al primer tema del llibre “El nostre lloc a l’Univers” parlant del nostre lloc a la terra, del bigban i tot seguit parlant de la Terra en sí, dels terratrèmols, els volcans, els tsunamis.. i el que podia provocar això en una població. Per això vam realitzar unes fitxes per acabar d’entendre les causes i les conseqüències d’aquests.

Però durant els tres trimestres sempre hem fet alguna activitat més didàctica en grups i que ha comportat més temps que les altres; En aquest cas vam tractar el tema de la Grip A, ja que era un tema molt parlat aleshores i molts de nosaltres no en sabíem quasi bé res. Per a realitzar aquest treball, la Meritxell ens va posar amb grups de tres o quatre persones i vam haver d’especialitzar-nos cadascun en un tema diferent però dins de l’àmbit de la Grip A i després posar-ho en comú. L’objectiu d’aquest treball era saber que era realment la Grip A, si era tan perjudicial com la gent deia, i comparar-la amb la grip estacional per veure les diferències. La veritat, va ser un treball molt maco per què jo per exemple no sabia ni la meitat de les coses que ara se sobre aquesta grip.


Com que havíem estat tocant temes de malalties, virus.. la Meritxell ens va proposar fer un altre treball, en grups, i que cada grup s’especialitzés en una malaltia diferent. Jo i el meu grup la vam fer del VIH, i tot i ser un tema del qual tothom ens ha parlat algun cop, sempre hi ha coses que no sabies i va bé saber-les. Apart, veure el treball dels companys va ser molt interessant, ja que cada grup te la seva manera d’explicar-ho i presentar-ho i hi ha malalties que amaguen moltes coses que no t’esperes.Per a canviar una mica, vam treballar les diferències entre astrologia i astronomia, encara me’n recordo d’aquell examen, perquè la veritat es que no em va anar molt bé.. Per a completar el tema, vam buscar una revista cadascun on hi haguessin els horòscops i vam comparar les definicions dels nostres des de diferents revistes, per saber si eren iguals o quines eren les diferències. Vam retallar les nostres definicions i en vam fer un anàlisi a classe.
A continuació la Meritxell ens va fer una pregunta que ens va deixar a tots plasmats: Som pols d’estrella? Vam haver de cercar per Internet per buscar-ho i vam quedar bocabadats amb la resposta: Som pols d’estrella. Quan vam finalitzar aquest tema vam introduir el dels trastorns alimentaris amb el qual vam treballar mitjançant el blog. M’ enrecordo que vam obrir un debat amb el tema d’obesitat (entre d’altres), va ser un tema molt interessant per la diversitat d’opinions. I parlant de diversitat, vam obrir el segon trimestre amb un tema sobre l’evolució on vam introduir el tema de la biodiversitat, ja que casualment aquest és l’any de la biodiversitat, de Darwin.
Vam fer grups i vam dividir els quatre temes que hi havia entre les persones del grup, per tal de repartir-nos la feina i que cada persona estigués especialitzada en una cosa diferent, però tots ho sabéssim tot. La veritat, aquest va ser un tema que va comportar molta feina, però que va tenir un resultat espectacular ja que el fet de ser nosaltres mateixos els qui, a partir de vídeos.. PowerPoint, expliquéssim el que sabíem, va captar l’atenció de tots i ens vam divertir molt. En el segon trimestre també vam parlar d’un tema que em va agradar moltíssim, de les cèl·lules mare i de com es transmeten les malalties hereditàries. El que més hem va agradar va ser llegir els dos articles que ens va passar la Meritxell, eren increïbles, sobre tot el de la mare que va salvar a la seva filla tenint-ne una altra expressament per obtenir les cèl·lules mare d’aquesta.
I per acabar, aquest tercer trimestre hem fet una auditoria, cada grup una diferent així que van sortir quatre auditories (consum de CO2 i transports, consum d’electricitat durant un any al centre, els residus i el reciclatge, i el consum d’aigua al centre). Al meu grup ens va tocar fer el consum d’electricitat al centre i fer una campanya per tal de disminuir aquest elevat consum, ja que vam poder comprovar la quantitat d’energia que gasten els radiadors, els fluorescents, el projector.. aparells necessaris però a vegades no tant com ho creiem, o que si els utilitzéssim d’una altra manera serien més eficients i no serien tant perjudicials pel medi. Per ha promocionar la nostra campanya, i fer-ho més real, vam dissenyar un logotip amb les inicials del que tractàvem: C.E.C (consum energètic del centre). Es pot veure el logotip a continuació:


Mentre estava en curs la corr
ecció d’aquesta auditoria per part de la Meritxell, i acabàvem de fer els últims retocs, ens va posar un reportatge que parlava sobre la seguretat d’Internet i de la quantitat d’informació que sortia nostre i que tothom podia veure, sense que nosaltres ho sabéssim. Ens van mostrar el tema dels hackers, diferenciant els bons dels dolents, i la veritat es que no tenia ni idea que poguessin fer tantes coses! Relacionat amb aquest tema, ens ha fet penjar el resum de tot el curs en una pàgina d’Internet, com un fotolog, metroflog, al facebook, al youtube.. o qualsevol.
Apart de tota la recopilació que hem pogut recollir durant tot l’any, des del segon trimestre havíem de fer un article sobre el tema que nosaltres escollíssim, relacionat amb la salut. Jo vaig escollir les drogues ja que hem sembla un tema molt parlat des de fa molt de temps, però que no ha disminuït pas, si no al contrari. I del qual hauriem de saber tots nosaltres, ja que no es només el fet de que siguin dolentes, si no la repercusió que pot portar en tots nosaltres, les prenguem o no.

En definitiva, ha sigut un curs ple d’activitats entretingudes i didàctiques, que potser des de fora semblen fàcils però ens han portat molt de treball i a vegades hem tingut complicacions. El fet d’haver de fer-ho amb grups sense que nosaltres mateixos els triéssim, també va portar a tenir que relacionar-nos amb gent que potser no ens relacionàvem normalment, i en alguns casos a portat discussions per mal entesos, però en altres ens hem adonat que es pot interaccionar amb altre gent que amb els que sempre t’envolten (amics). Si hagués de triar el que més m’ha agradat.. crec que escolliria el tema de la Grip A i del fet de provocar un debat amb les diferents malalties per problemes alimentaris, és un tema delicat però m’agrada molt. I vull dir que tot i que és el que menys hem tractat, el tema d’Internet hem va agradar moltíssim, i el reportatge em va semblar molt interessant perquè vaig adonar-me’n de coses que no en tenia ni idea.


Definiria aquest curs com.. un ou kinder. Ja que dins de cada tema hem trobat diferents sorpreses. Sorpreses que ens han portat al plaer de l'aprenentatge.

No hay comentarios:

Publicar un comentario